A fogszabályozás felnőttként is lehetséges

A fogszabályozás felnőttként is lehetséges

Ha a vonzó mosoly kerül szóba, akkor legtöbben azonnal a vakítóan fehér, egészséges fogakra gondolunk. De mi a helyzet a torlódásokkal, a fogak közötti hézagokkal, és az akár beszédre is hatással levő frontfogak dőlésével? Míg a fogközök megszüntethetőek porcelán héjak alkalmazásával, addig a torlódások kizárólag fogszabályozással orvosolhatóak. A legjobb az lenne, ha minden szülő odafigyelne arra, hogy gyermeke időben megkapja a szükséges kezelést a területen, így elkerülhető lenne a felnőttkorban aktuálissá váló fogszabályozás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy felnőttként időigényesebb a fogsor kívántak szerint alakítása. Ennek ellenére is sokan döntenek úgy, hogy felnőtt fejjel vágnak bele az eljárásba, aminek köszönhetően egy-másfél év múltán a mindig vágyott esztétikus fogsornak örvendhetnek majd.

Nézzük először, hogy mire vezethető vissza a rendezetlen fogsor? A genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni, és azt is igen nehéz kontrollálni, hogy a gyermek az orrán keresztül vegye a levegőt. Ha a gyermek lökdösi a nyelvével a fogakat, vagy túl sokáig cumizik, szopja az ujját, akkor jó esély van a rendezetlenül növő fogakra. Az azonban már inkább kontrollálható, hogy időben szakemberhez forduljunk, és megkezdődhessen a gyermek korának megfelelő fogszabályozás. Hat éves kor alatt rendszerint megelőző jellegű szabályozásról beszélhetünk. A 6-12 éves korosztály számára elsősorban kivehető készülékeket javasolnak a szakemberek, s csak a 16-18 éves kortól bizonyulnak a fix fogszabályozó készülékek megfelelőnek.

S hogy mi a helyzet akkor, ha elmaradt a gyermekkori fogszabályozás? Nem kell együtt élni az esztétikai és egy idő után akár szájhigiéniai gondokat jelentő problémával, hiszen felnőttként is megvalósítható az esztétikus fogsor. A fix készülékek viselése ma már nem jár kellemetlenséggel, és teljesen elfogadott, ha valaki ilyen módon igyekszik tenni a rendezett fogsorért. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a rendezetlen fogsor számos fogászati megbetegedést okozhat, éppen ezért a szabályozást felfoghatjuk a jövőre szóló befektetésnek is. Bővebben itt: https://clinident.hu/kezeles/fogszabalyozas/ olvashatunk arról, mire érdemes odafigyelni a fogszabályozó készülék rendszeres viselése során, és milyen eredményeket várhatunk a módszertől.