Az 5 tipikus mosógép hiba, ami miatt kihívják a szerelőt

mosogep szereles

A háztartásokban időszakosan előfordulhatnak meghibásodások a mosógépeknél is. Ilyen esetekben érdemes mérlegelni, hogy vajon mi is meg tudjuk szerelni vagy érdemes szakembert hívni. Ahhoz hogy a döntést meghozhassuk, most 5 gyakori mosógép hibát említünk meg.

  1. A dob nem forog, hiába indítjuk el a mosást

Általában ilyenkor mindenki az ékszíj meghibásodására gyanakszik, azonban a szíjak legtöbbször tovább bírják, mint maga a mosógép. A mai modern gépek esetében ezzel a hibával nem igazán kell számolni. A modern mosógépeknél inkább a PCB a sebességvezérlő és a tacho-generátor hibásodik meg, amely a motoron található. A GEC motoros mosógépeknél a szénkefék tudnak elöregedni. Ebben az esetben a következőket érdemes ellenőrizni: ékszíj tárcsa eltört-e esetleg, ékszíj, dobcsillag, azaz a csapágykereszt nem tört-e el, a dobtengely nem tört-e el, a motor kondenzátor rendben van-e, a motor esetleg meghibásodott, a motor szénkeféi elöregedtek.

  1. Nagyon zajosan működik a mosógép

A szivattyú meghibásodása okozhatja a zajos működést, hiszen iszonyú zajjal jár. Ez akkor fordulhat elő, ha valamilyen idegen tárgy kerül a szivattyúba. Ezek a tárgyak a dob és a külső tartály közé ragadnak be, ilyen lehet egy melltartópánt vagy bármilyen olyan darab, ami leeshet a ruhákról. Ha kisebb ruhadarabokat mosunk, akkor érdemes azokat mosózsákba tenni. Ha öregebb a mosógépünk, akkor előfordulhat, hogy csapágyas. Ilyenkor azonnal fel kell függeszteni a mosást és megvárni, amíg a szakember kiér a helyszínre.

  1. Van áram, de nem indul el a mosógép

Ezt nagyon sok probléma okozhatja, de a lényeg, hogy a gépet alaposan át kell vizsgálni. Lehetséges, hogy a hálózati zavarszűrő, a kondenzátor, az ajtózár, a hálózati kábel vagy a csatlakozó, esetleg a fő vezérlőpanel hibásodott meg. Fő vezérlőpanel hiba esetén az sem kizárt, hogy érdemes inkább új mosógépet vásárolni a magas javítási költségek miatt.

  1. Nagyon zajosan ereszt le a mosógép

Ezt okozhatja egy egyszerű szivattyú dugulás, egy szivattyú meghibásodás, a kifolyócső eldugulás, a szivattyú belső tömlőjének eldugulása, vagy akár egy idegen tárgy is a szivattyúban. Mindenképpen a szivattyú környékén kell a hibát keresni.

  1. A programkapcsoló vagy az időzítéskapcsoló nem működik

Ebben az esetben a legtöbben a vezérlőpanelre vagy a programkapcsolóra gyanakodnak, azonban a legtöbb esetben nem ez a gond. Az időzítő programkapcsoló bizonyos ideig eljut, majd leáll. Ilyenkor azt kell kideríteni, hogy hol áll le, hiszen ott kell majd keresni a hibát.

A cikket a Márkabolt.hu, a mosógép specialista támogatta.