Három tipikus mosógép probléma, amit érdemes elkerülni

Három tipikus mosógép probléma, amit érdemes elkerülni

Talán az egyik leglátványosabb és legnagyobb hibajelenség az, amikor túl zajos a mosógép. Nagyon nagy zajjal jár, szinte fülsüketítő, ahogy ilyenkor a mosógép jár. Ez legtöbb esetben akkor fordulhat elő, ha valamilyen idegen tárgy kerül be a mosógépbe. A dob és a külső tartály közé nagyon könnyen beszorulhatnak oda nem illő tárgyak. Ilyen lehet egy melltartópánt is, amelynek a műanyag része ad ki ilyen nagy zajt. Ha melltartók mosásában gondolkodunk, akkor a pántokat mindenképpen távolítsuk el még mosás előtt. Ha sok kisebb ruhanemű mosására készülünk, akkor használjunk mosózsákot, amelybe nagyon praktikusan össze lehet gyűjteni a kisebb darabokat, amelyek sokszor beszorulnak az említett helyre.

Ha egy idősebb mosógépről van szó, akkor szóba jöhet a csapágy meghibásodása, ez talán még nagyobb zajjal jár, mint az előző probléma esetén. Ilyenkor a csapágyak elengednek és ezeknek az azonnali cseréjére van szükség. Ebben az esetben egyáltalán nem szabad tovább használni a mosógépet, csak ha már a hiba elhárításra került. Olyan eset is lehetséges, hogy nem jól helyeztük el a mosógépet és nem áll stabilan. Ilyenkor is lehet a hiba a zajos működés.

Amikor nem hajlandó forogni a mosógép dobja, akkor az ékszíj környékén érdemes a hibát keresni. Manapság az újabb gépeknél inkább a motoron fellelhető tacho-generátor szokott elromlani vagy esetleg a PCB, amely a sebességvezérlésről gondoskodik. Érdemes ellenőrizni az ékszíjat, az ékszíj tárcsát, a dobcsillagot, a dobtengelyt, a motor kondenzátort, a fő vezérlőpanelt és a motort is, valamint a motornál található szénkeféket.

A vízszivárgás a mosógép aljánál bekövetkezhet sok mindentől. A következőket érdemes szépen sorban ellenőrizni: üsttömítés, szivattyúszűrő, leeresztőszivattyú, kifolyócső esetleg megsérült, a belsőtömlők szivároghatnak, elöregedett az ajtótömítés, sérült az üst vagy megsérült a mosószertartó. Természetesen a mai modern gépek már hibaüzenettel segítik a keresgélést így ilyenkor a legtöbb esetben érdemes elővenni a használati utasítást és ott utánajárni a hibalehetőségeknek.

A cikket a Márkabolt.hu, a mosógép webshop támogatta.