Huzatos az ablak? Nem a csere a megoldás!

Huzatos az ablak? Nem a csere a megoldás!

A nem megfelelő minőségű, elavult, korhadt nyílászárók sokak számára okoznak problémát. A legnagyobb gond velük az, hogy a hang-és hőszigetelés terén kicsit sem működnek a kívántak szerint. Mielőtt azonban azonnal a nyílászárók cseréjére, és az ezzel járó akár milliós nagyságrendű költségekre gondolnánk, érdemes tudni, hogy gyakran a javítás is elegendőnek bizonyul. Az ablakok nem csak a szellőztetés terén jutnak szerephez, hanem bizony természetesen a szigetelés kapcsán is. De melyek azok az esetek, amikor a javítással is elérhető a kívánt hatás?

Előfordulhat, hogy az ablak nem nyílik ki rendesen, akadozik, vagy például beázik. A mindennapi funkcionalitás mellett szót érdemelnek a hőszigetelési hiányosságok is, s ennek tipikus példája az, amikor huzatot érzünk csukott ablak mellett is, túl vékonyak az üvegek, vagy a két üvegréteg között pára tapasztalható. Ilyenkor a nyílászáró felújítás takarékos, mégis hatékony megoldást kínál a háztartások számára.

Az ablakok hőszigetelésére már csak azért is megéri figyelni, mert így télen-nyáron jelentős összegeket spórolhatunk meg. Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a téli hónapokban a minél takarékosabb fűtés érdekében nem elhanyagolható a hőszigetelés. Ez részben a nyílászárókon, részben az egyébként alkalmazott szigetelési megoldásokon múlik. A téma már csak azért is figyelmet érdemel, mert a hideg falfelületeken, például az ablakok környékén gyakran előfordul penészesedés, ami akár allergiás megbetegedéseket is okozhat a lakásban tartózkodók esetében. Fontos tehát, hogy a tavaszi, nyári lakásfelújítás során gondoljunk a nem megfelelően funkcionáló ablakokra is.

Ma már többféle korszerű megoldás létezik a megfelelő hőszigetelés biztosítására. Speciális falfestékekkel távol tarthatjuk a penészt, a nyílászáról felújításával pedig télen a meleget bent, nyáron pedig a forróságot kint rekeszthetjük. Mindezek nagy előnye az energiatakarékosságon túl a környezetvédelem is, hiszen kevesebbet kell fűteni vagy a klímát használni. Felújítás során megéri olyan szakember mellett letenni a voksot, aki otthonosan mozog a korszerű megoldásokat illetően, munkáját pedig a biztosítók által elfogadott partnerként végzi. Ne feledje, a csere helyett a korszerűsítés is a várt eredményt hozhatja!