Így edd a sushit! Etikett és szabályok

Így edd a sushit! Etikett és szabályok

Vannak olyan nemzeti konyhák, melyek különlegességei nem csak ízvilágukban térnek el a hagyományostól, de fogyasztási szokásaikban is. A sushi tipikusan ilyen, s ha nem szeretnénk felsülni egy azt kínáló étteremben, vagy csak fontosnak tartjuk a tájékozottságot, akkor nem árt tudni, hogyan célszerű fogyasztani az ételkülönlegességet. Ugyan annyira nem is számít már napjainkban kuriózumnak a sushi, viszont tény, hogy az igazán jól elkészített falatkákhoz profi shef szükséges.

Ha vendégségben kerül az asztalra sushi, akkor az Itadakimasu kifejezés utal arra, hogy kölcsönösen elkezdhetjük az étkezést. Ez azt jelenti, hogy elfogadom, hozzákezdek. Itt a hangsúly tehát mindig a meghívott félen van, hiszen ha a vendéglátó mondaná ezt, az igencsak furcsán venné ki magát. Ha tehát a vendégekkel körülüljük az asztalt, akkor ne csináljunk ebből nagy problémát, inkább figyeljünk másokra, és igyekezzünk velük együtt kimondani a szócskát.

A családi televíziózás közben elfogyasztott pizzához és chips-hez szokott vendégként érdemes kulturáltabban viselkedni, ugyanis a sushi fogyasztása egyfajta szertartás is. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a japánok egyszerre helyezik ki az ételeket az asztalra, és nem fogásonként történik ez, ahogyan a magyar konyha esetében. Ha tehát elkerülnénk a rosszalló pillantásokat, akkor először mindig szedjük ki tányérunkra az elfogyasztani kívántakat, s csak utána kezdjünk neki az étkezésnek. Az „egy tálból cseresznyézés” a japánoknál súlyos udvariatlanságnak számít.

Ételt nem illik kotorgatni, félbehagyni, ezért ha valamit kiválasztunk, azt fogyasszuk el jó étvággyal, különben megsérthetjük a házigazdát. Mivel a pálcika szánkkal érintkezik, így azt utána már ne helyezzük az asztalra, inkább a használaton kívüli időszakokban pihentessük tányérunkon. Szintén udvariatlanság a sushi mellé kínált szójaszószt és wasabit összekeverni vagy a rizsre önteni. Inkább mártsuk bele a választott fajtába a falatot, és fogyasszuk így. Ez a szuper etikett leírás http://sushi.hu/sushi_receptek/sushi_alapok_ii_.html arról tájékoztat, hogy miként érdemes japán vendéglátónál viselkedni, és melyek azok a területek, amelyekre mindenképpen figyelnünk kell, ha udvariasak és kulturáltak szeretnénk lenni.